”Man kan sige, at det er en ommer.”
Sådan lød det fra professor og fondsekspert Anker Brink Lund fra Copenhagen Business School (CBS) i en artikel i Fundats ultimo januar i år, hvor vi satte fokus på de mange problemer, der har været med Danmarks Statistiks fondsstatistik for 2022.
Fondsstatistikken, der blev offentliggjort i november 2023, viste blandt andet, at fondssektoren i 2022 uddelte nul kroner til videnskabelige formål, mens næsten 15 milliarder kroner var blevet placeret i diverse-kassen kaldet ’andre formål’. Samtidig var fondenes uddelinger til forskning helt fraværende blandt støtteformålene i hovedkategorierne.
”Det er ikke særligt oplysende for almindelige brugere, der næppe kan forstå, at forskning spiller så stor en rolle hos fondene, mens det i dele af statistikken fremstår som om, det ikke er et markant uddelingsområde,” lød det fra Anker Brink Lund.
Kritikken var også markant fra direktør Hanne Elisabeth Rasmussen fra Fondenes Videnscenter, som fastslog, at det er et problem med 2022-tallene, at næsten af halvdelen af uddelingerne ligger i ’andre formål’.
”Det er en udfordring, der skal løses, førend det giver mening for os at arbejde med tallene,” sagde Hanne Elisabeth Rasmussen.
Danmarks Statistik har nu valgt at lytte til kritikken og lave en ny udgave af fondsstatistikken. Den er blevet publiceret fredag den 23. februar klokken 8:00.
”Der blev konstateret fejl i tallene,” skriver Danmarks Statistik nøgternt. Med rød farve er der ændret en række tal i forhold til november-udgaven af fondsstatistikken.
Samlede uddelinger har vokseværk
Korrektionerne har nok så bemærkelsesværdigt betydet, at hovedtallet for fondenes samlede uddelinger i 2022 er vokset med cirka 200 millioner kroner – nemlig fra 32,2 til 32,4 milliarder kroner.
Rekordbeløbet er fordelt med 19,7 milliarder kroner fra de erhvervsdrivende fonde, hvilket er en beskeden stigning på seks procent sammenholdt med 2021, mens der blev uddelt 12,6 milliarder kroner fra de almene fonde og fondslignende foreninger. Det er en stigning på hele 75 procent i forhold til året før.
Uddelingerne til ’andre formål’, der i den første udgave af fondsstatistikken var på næsten 15 milliarder kroner, er i den nye version nedbragt til 8,1 milliarder kroner. Det er dog stadig den største af de hovedkategorier, fondsuddelingerne for 2022 er inddelt i, efterfulgt af sundhedsformål og uddannelses- og folkeoplysningsformål.
Forskning, der tidligere indgik i videnskabelige formål, er udskilt i en selvstændig kategori. Danmarks Statistik redegør for, at forskningsformål modtog mere end en tredjedel af fondenes samlede uddelinger i 2022, nemlig 11,4 milliarder kroner. De fleste af fondspengene øremærket forskning er gået til sundhedsvidenskab, som modtog 5,5 milliarder kroner, efterfulgt af naturvidenskab og teknisk videnskab, som modtog henholdsvis 2,5 og 1,3 milliarder kroner.
Bemærkelsesværdigt er det samtidig, at de bevilgede fondsmidler til udenlandske modtagere er opgjort til 5,8 milliarder kroner, hvilket er en firedobling siden 2020 og næsten en fordobling sammenholdt med 2021.
Over halvdelen af de mange fondspenge, der i 2022 blev sendt ud af Danmark, nemlig godt tre milliarder kroner, gik til internationale humanitære formål. Det er ifølge Danmarks Statistik en nyskabelse, at internationale humanitære formål fra og med 2022-statistikken fordeles på modtagers nationalitet, og det er samtidig den primære forklaring på stigningen i det samlede beløb til udenlandske modtagere.
Af de 5,8 milliarder kroner til udenlandske modtagere var 864 millioner kroner øremærket forskning.
Danmarks Statistik: Ikke en helt ny fondsstatistik
Som Fundats fortalte ultimo januar, har flere af de medarbejdere, der har haft ansvar for fondsstatistikken, i løbet af det seneste år forladt Danmarks Statistik. For nylig er opgaven blevet overtaget af fuldmægtig Anne-Sofie Dam Bjørkman, som i artiklen i januar anerkendte problemerne med 2022-opgørelsen.
”Vi er enige i, at det er gået galt med implementeringen i år. Det vil vi rette op på fra næste år,” sagde Anne-Sofie Dam Bjørkman.
Forskellen på 200 millioner kroner er dermed helt inden for den statistiske usikkerhed
Anne-Sofie Dam Bjørkman – Fuldmægtig, Danmarks Statistik
Adspurgt om, hvad årsagen er til, at Danmarks Statistik nu har valgt at udarbejde og offentliggøre en helt ny fondsstatistik for 2022, svarer Anne-Sofie Dam Bjørkman i en mail til Fundats:
”Danmarks Statistik har ikke udarbejdet en helt ny fondsstatistik. Der er tale om, at statistikken bliver taget op til revision hvert 3. år, og for 2022-tællingen indebar det blandt andet, at der var ændringer til skemaet for at styrke statistikken,” skriver hun.
- Af den først offentliggjorte fondsstatistik for 2022 fremgik det, at fondene i alt havde givet tilsagn om bevillinger for 32,2 milliarder kroner i 2022. Nu skriver I, at de danske fonde i alt har givet tilsagn om bevillinger for 32,4 milliarder kroner. Hvordan kan det være, at det samlede tal nu er 200 millioner kroner større end det først offentliggjorte tal?
”Estimatet på de samlede bevillinger er steget med 0,5 procent ved opdateringen af tabellerne. Forskellen på 200 millioner kroner er dermed helt inden for den statistiske usikkerhed,” svarer Anne-Sofie Dam Bjørkman.
- Hvad vil I fremadrettet gøre i forbindelse med udarbejdelsen af fondsstatistikken for at undgå at skulle lave to udgaver af statistikken med et par måneders mellemrum?
”Der er ikke tale om at udarbejde to udgaver af samme statistik. Fejlen i fondsstatistikken for 2022 skyldtes implementeringen af ændringerne i skemaet som omtalt i den artikel, Fundats udgav den 30. januar. Generelt for Danmarks Statistik gælder, at hvis der konstateres fejl i statistikkerne, efter de er offentliggjort, rettes det efterfølgende,” understreger Anne-Sofie Dam Bjørkman.
Det er Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, der sammen med Kulturministeriets departement og Socialministeriets departement betaler Danmarks Statistik for at indsamle data til og udarbejde fondsstatistikken.